Založ si blog

Vakcína ako politická zbraň

Nepredvídateľný premiér nám opäť ukázal, že robí politiku ‘inak’ a v prípade bleskového dovozu ruskej vakcíny Sputnik V sa naozaj môžeme nazdávať, že dôvodom bola nielen ochrana zdravia občanov, ale – a možno predovšetkým -on sám a jeho padajúce preferencie.
Následne sa však na vnútropolitickej scéne stalo čosi, čo čakal iba málokto a čo vyvoláva celý rad otázok:
Na protest proti dovozu vakcíny ešte v ten deň vystúpil z koalície vplyvný proeurópsky orientovaný poslanec a na druhy deň sa na tlačovej konferencii urazene ozval aj minister zahraničia, čim sa dovoz vakcíny zmenil na politickú kauzu s medzinárodným rozmerom a navyše ohrozil koalíciu viac ako petícia za referendum.
Minister zahraničia rozhorčene uviedol, že cela transakcia sa odohrala neštandardne za jeho chrbtom a je v rozpore s naším zahraničnopolitickým smerovaním, na ktorom on pracuje od nástupu do vlády, teda 11 mesiacov. Diplomaticky síce uznal kvalitu vakcíny, o ktorej sa už písalo v prestížnych lekárskych časopisoch, zároveň však varoval pred následkami jej použitia, pretože nebola registrovaná Európskou liekovou agentúrou a nediplomaticky si verbálne kopol do opozičného politika s priesvitným štítom na tvári. Dôvod k tejto reakcii dal pravdepodobne priamo premiér, ktorý – presne ako v kostumbristickom filme latinskoamerickej proveniencie – privítal prvú várku Sputnika V osobne na letisku, zatiaľ čo americkým vakcínam sa takej pocty nedostalo.
Minister zahraničia na tlačovke pôsobil naozaj rozrušene až nahnevane, ruskú vakcínu označil za prostriedok hybridnej vojny ohrozujúci našu bezpečnosť a verejne oznámil, že požiada troch najvyšších ústavných činiteľov o stretnutie, na ktorom mu majú potvrdiť kontinuitu zahraničnopolitickej orientácie Slovenska. Dodal tiež, že sa ešte tento týždeň stretne s americkým ministrom zahraničia a dopredu upozornil, že stretnutie bolo dohovorené dávnejšie a v žiadnom prípade nejde o reakciu na tento politický faux pas. Pôsobil pritom ako študent, ktorý sa obáva skúšajúceho na nadchádzajúcej štátnici, od ktorej závisí jeho budúcnosť. Medzitým už nákup vakcín obhajoval aj premiér na tlačovej konferencii a prezidentka v rozhovore pre portál Politico síce uznala isté nedostatky v slovenských inštitúciách, potvrdila však naše smerovanie i naše záväzky.
Prečo je však zrazu toľko kriku a hystérie okolo nákupu vakcíny od krajiny, o ktorej sme síce vyhlásili, že je pre nás najväčšou bezpečnostnou hrozbou, ale nám ju predsa len predala, zatiaľ čo dodavky politicky nezávadných vakcín z krajín našich spojencov nám boli zredukované? Aký je rozdiel v zodpovednosti za prípadné negatívne následky v dôsledku podania neregistrovanej vakcíny a následkami po podaní vakcíny registrovanej, za ktorú však výrobca odmieta niesť akúkoľvek zodpovednosť?
Staré príslovie hovorí: Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj. Politici v zákonodarných i exekutívnych orgánoch státu sú platení z našich daní.
Je normálne, aby politici, ktorých si platíme boli proti nákupu prostriedkov na záchranu životov spoluobčanov, vakcínu ideologizovali a považovali ju za geopolitickú zbraň? Je v poriadku, že minister zahraničia politizuje otázku súvisiacu s oblasťou, kde nemá žiadne kompetencie? Je normálne, že sa neozval, keď poslankyňa strany, ktorá ho nominovala do vlády vyhlásila, že občania nad 65 rokov nie sú ekonomicky prínosní pre štát a musia na vakcínu čakať – a keď štát získa vakcínu na vykrytie jej nedostatku namiesto toho, aby tento nákup ponal ako verejný záujem, on ho verejne odsúdi?
Pritom ako minister zahraničia iste vie, že Sputnikom očkujú aj v Argentine a San Marine a európska tlač píše, že EU bude vakcináciu touto vakcínou uznávať.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48459x
Priemerná čítanosť článkov: 2692x

Autor blogu

Kategórie