Založ si blog

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, triaškou a bolesťami v celom tele. Pritom test, ktorý som absolvoval hneď pri prvých príznakoch mi vyšiel negatívny, takže som bol presvedčený, že som len niekde prechladol. Až druhý test preukázal pozitivitu – napísal Andrew Marr, populárny 61 ročný britský novinár a televízny i rozhlasový moderátor vo svojom článku ktorý pred niekoľkými dňami zverejnil na BBC.(1)
Andrew je pritom iba jeden z mnohých Britov, ktorým ilúzia slobody a odolnosti po zaočkovaní trvala naozaj krátko. Viacerí z nich sa nakazili mutáciou delta a so stredne ťažkým až ťažkým priebehom choroby skončili v nemocnici. Nie je bez zaujímavosti, že podľa zverejnených údajov o počte hospitalizovaných v Spojenom kráľovstve za uplynulý týždeň, 60% z nich nebolo zaočkovaných, avšak až 40% pacientov, ktorých stav si vyžiadal pobyt v nemocnici, dostalo jednu alebo dve dávky vakcíny.
Tieto prípady legitimizujú otázku, do akej miery dokáže očkovanie zabrániť šíreniu vírusu. Argument, že zaočkovaní majú v prípade, že sa nakazia a ochorejú ľahší priebeh je iba slabou útechou, pretože proklamovaným cieľom očkovania malo byť získanie imunity a následne zastavenie šírenia Covidu 19 – a to sa zatiaľ dôveryhodne nepreukázalo.
Počty očkovaných, ktorí na Covid 19 plnohodnotne ochoreli spochybňujú i účinnosť európskych Covid-19 pasov, a navyše hrozí, že sa tým vytvoria dve kategórie občanov.
Privilegovaní, ktorí sa nechali zaočkovať alebo chorobu už prekonali budú mať zaručenú slobodu pohybu bez testov a ďalších administratívnych ’nepríjemností’ – a na druhej strane budú nezaočkovaní, ktorí sa pri prekročení hraníc medzi jednotlivými krajinami EU budú musieť preukazovať negatívnym testom a – v niektorých krajinách – aj v prípade negatívneho výsledku testu ísť do povinnej karantény.
Vzhľadom na to, že už dnes je jasné, že očkovaní sa môžu infikovať a ochorieť a teda i chorobu šíriť, by bolo namieste aby sa zodpovední predstavitelia štátnej moci zamysleli nad tým, či sa práve zaočkovaní jedinci nemôžu stať roznášačmi choroby, keďže na rozdiel od nezaočkovaných, sa nebudú musieť preukazovať negatívnymi testami a budú mať zaručený voľný pohyb.
A ako je to so s testovaním na indickú, teda delta mutáciu Covidu-19, ktorá v Spojenom kráľovstve už prakticky vytlačila pôvodný britsky alfa variant?
V uplynulých dňoch sa v tlači mihli správy, že túto mutáciu na Slovensku zistili u šiestich ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia a ani jeden z nich nebol zaočkovaný. Nebola však zverejnená informácia, či sa po návrate z rizikových krajín na mutáciu delta testujú všetci ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, alebo iba tí, ktorí neboli zaočkovaní.
Ak sa totiž náhodou zaočkovaní netestujú, môžu si pokojne priniesť vírus ako nechcený suvenír a nevedomky nim obdarovať aj svoje okolie.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/health-57640550

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

Stala sa vakcína Sputnik V geopolitickou zbraňou?

13.04.2021

Problémy s nedostatkom schválených vakcín má v súčasnosti nielen Slovensko a celá Európska únia, ale aj mnoho iných krajín sveta, pričom v niektorých z nich, napríklad v Brazílii je situácia doslova kritická. Denne tam na Covid-19 a jeho miestne mutácie zomierajú tisíce ľudí – doteraz zaznamenali vyše 300 000 obetí a registrovaná miera úmrtnosti na ochorenia v [...]

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48590x
Priemerná čítanosť článkov: 2699x

Autor blogu

Kategórie