Založ si blog

Nie je hoax ako hoax.

Asi pred 17 rokmi, počas študijného pobytu v jednej z krajín EU som v predajni časopisov zazrela obálku istého týždenníka s fotografiou známej  kanadskej speváčky  s veľkým nápisom „Céline Dion statočne  bojuje s rakovinou”. Keďže nešlo o bulvárny plátok, ale skôr o spoločenský týždenník vyššej úrovne, zabalený v igelite spolu s darčekom, rozhodla som sa, že si ho aj napriek nie celkom nízkej cene kúpim.

Keď už bol môj, netrpezlivo a  som roztrhla obal a rýchlo  s obavami hľadala článok o mojej obľúbenej speváčke. Po jeho  prečítaní mi odľahlo, no zároveň som sa cítila oklamaná. Celý článok totiž pojednával o známej skutočnosti – rakovine kože jej manžela, o ktorého sa Céline vzorne starala.

Céline Dion  teda naozaj zvádzala boj s rakovinou, avšak nie svojou, ako to evokoval titulok, ale   –  svojho manžela. V tomto prípade nešlo síce o číre klamstvo alebo hoax, ale o komunikačnú stratégiu autora a redakcie, hraničiacu s manipuláciou,  ktorej cieľom bolo vďaka z kontextu vytrhnutej a vypichnutej informácii zvýšiť odbyt týždenníka a zisk vydavateľského domu. V tej dobe som tomuto triku naletela, pretože u nás takáto prax ešte nebola taká okatá a možno ani rozšírená.

Odvtedy ubehli roky a dnes mám pocit, že už aj u nás ide o bežný trik, a to  nielen v prípade komentárov (kde sa istý subjektivizmus ci hyperbolizácia v súlade s profilom autora či orientáciou média, pre ktoré píše, do istej miery aj  očakáva), ale sú pomerne časté v novinách, všeobecne považovaných za seriózne a mienkotvorné.

Často pritom nejde doslova o klamstvá a evidentné hoaxy, ale napríklad o neúplné alebo čiastkové  informácie,  niekedy vytrhnuté z kontextu, prípadne zvolené a interpretované selektívne,  v súlade s komunikačným zámerom autora, ktorým môže byt snaha edukovať  čitateľa, presvedčiť ho ale aj ovplyvniť pri tvorbe vlastných názorov.

Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že s takýmto účelovým výberom informácií som sa stretla v niektorých článkoch,  zvyčajne nazvaných „Čo  treba vedieť o…”, alebo „Desať otázok a odpovedí na tému XY”. Je mi jasné že poslaním novín nie je  publikovať vyčerpávajúce   vedecké  alebo politické informácie a poskytovať kompletnú dokumentáciu k istej téme,  avšak takéto školácky formulované otázky a svojím spôsobom kategorické odpovede už vopred vo väčšej či menšej miere  čitateľa ovplyvňujú a orientujú ho smerom k istému navodenému vnímaniu faktov. (Ja osobne si najradšej otázky formulujem sama a odpovede na tiež hľadám sama a z viacerých zdrojov).

V posledných dňoch ma v slovenských médiách zaujali dva články- jeden publikovaný v regionálnej prílohe denníka SME  – MY s  hrubo vytlačeným názvom  „Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi“ (https://myhornanitra.sme.sk/c/22576930/policia-patra-po-lubosovi-blahovi.html).  Hoci po otvorení článku sa ukázal   menšími písmenami vytlačený podtitul doplňujúci prvotnú informáciu v tom zmysle, že hľadaný Ľuboš Blaha je z Hornej Nitry, väčšine bežných čitateľov meno v hlavnom titule  ihneď evokovalo ľavicového  politika a nekonvenčného glosátora politickej situácie, Ľuboša Blahu. Otázkou zostava, či v tomto prípade išlo o náhodu alebo o zámer.

Dnes ma zas na portáli Aktuality.sk upútal komentár s bombastickým názvom „Pellegrini už myslí na budúcu vládu: odmieta Smer a podáva ruku Sulíkovi a Kollárovi”( https://www.aktuality.sk/clanok/857219/pellegrini-uz-mysli-na-buducu-vladu-odmieta-smer-a-podava-ruku-sulikovi-a-kollarovi/).

Názov teda evokuje ústretové gesto Pellegriniho – podanie ruky ako znak vôle k prípadnej budúcej spolupráci s dvoma z členov súčasnej koalície, čo je, vzhľadom na súčasnú situáciu dosť šokujúce. Po prečítaní článku však zistíme, že ide  v podstate o banálnu analýzu  súčasného  rozloženia politických síl, kladúcu doraz na politickú izolovanosť Smeru a nikde sa  neuvádza konkrétny ústretový krok Pellegriniho k dvom subjektom  súčasnej vládnej koalície tak, ako je uvedený v nadpise. V závere článku este zaznievajú špekulatívne  úvahy  politológa o eventuálnej  situácii po voľbách, avšak aj samotný autor článku  upozorňuje, že tie sa majú konať až v roku 2024, aj keď  tu je snaha Pellegriniho zorganizovať petíciu za referendum o predčasných voľbách.

Je evidentné, že názov  článku vôbec nekorešponduje s jeho obsahom, a vzhľadom na aktuálny politicko-spoločenský kontext, keď Pellegriniho strana Hlas je jasným favoritom prieskumov verejnej mienky, zatiaľ čo koaličné strany až na výnimku podporu voličov výrazne strácajú, priam šokuje.

Keďže je všeobecne známe že v súčasnej záľahe informácií ľudia  často nemajú čas čítať celé články a  uspokoja sa len s názvom, pripadne rýchlym prebehnutím obsahu, takýto názov môže  v  čitateľoch sympatizujúcich s Pellegrinim a jeho stranou  vyvolať negatívne emócie, nevôľu respektíve až  pocit zrady a tomu zodpovedajúce reakcie. Ukázalo sa to aj v diskusii, tak na samotnom portáli Aktualít, ale najmä na Facebooku, kde mnohí nahnevaní čitatelia vyjadrujú svoje sklamanie z Pellegriniho a rozhorčene oznamujú, že ho za takýchto okolnosti  podporovať ani voliť nebudú. Pomerne málo autorov komentov  si uvedomilo rozpor medzi názvom a obsahom článku i jeho možný potenciál negatívne ovplyvniť verejnosť –  v neprospech populárneho  Pellegriniho.

Je zrejmé, že na základe takýchto dvoch článkov  nemožno vyvodzovať žiadne zovšeobecňujúce závery, avšak ak názov článku vzhľadom na jeho obsah pôsobí skôr ako hoax, osobne to nepovažujem za prejav novinárskej profesionality.

Ak však bolo autorovým cieľom negatívne ovplyvniť Pellegriniho podporovateľov,  tak sa mu to nesporne podarilo.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48534x
Priemerná čítanosť článkov: 2696x

Autor blogu

Kategórie