Založ si blog

Keď sa manželia hádajú, susedia sa všeličo dozvedia

Po decembrovej nečinnosti premiér 5. januára   konečne precitol a z dovolenky v Tatrách si odskočil do Covidom zmietanej Nitry.  Priamo v nemocnici  na dramatickej tlačovej konferencii ohlásil – ako inak-  nutnosť celoplošného antigénového testovania a následný prísny lockdown pre cely okres.

 

Medzi rečou  však verejne  potvrdil, čo sa už dlhšie šuškalo:   Fakultná nemocnica v Nitre je  na pokraji kolapsu aj preto, lebo  súkromné nemocnice v kraji  síce disponujú voľnými lôžkami, odmietajú však prijímať a liečiť pacientov s Covidom a preto všetko leží na pleciach štátnych zariadení a zariadení patriacich pod VUC. Vyhrážal sa tiež zverejnením presných údajov  o obsadenosti súkromných nemocníc, ktorá je podľa neho veľmi nízka.

Áno, dá sa súhlasiť s premiérom, že je to od súkromných nemocníc  a ich majiteľov škandalózne,  sebecké  a nemorálne, zároveň však treba povedať, že práve z jeho úst to vyznieva nesmierne pokrytecky  a zbabelo, pretože tu  vyvstáva legitímna  otázka – čo robila vláda v lete? Prečo krajinu  nepripravila aj na možnosť radikálneho zhoršenia epidemickej situácie a vopred nerokovala s predstaviteľmi súkromných nemocníc o  spolupráci pri liečbe  ľudí s komplikovaným priebehom Covidu?  Prečo ich neoslovila v októbri a novembri, keď  bolo jasne, že počet hospitalizovaných stúpa a bude stúpať aj naďalej a občanov radšej  strašila Bergamom?

 

Premiér ďalej otvorene vyhlásil, že vláda v Nitre nechce zaviesť tvrdý lockdown, lebo by ohrozil  výrobu v prevádzkach spoločnosti Jaguár-Land Rover, hoci práve takéto prevádzky sú z hľadiska komunitného šírenia koronavírusu vysoko rizikové. Pritom  v Nitre kolujú reči, že britská mutácia vírusu  sa v mesta rozšírila práve z Jaguára… Týmto krokom   vláda veľké   prevádzky neprimerane protežuje a zároveň diskriminuje domácich malých a stredných podnikateľov a živnostníkov  z ktorých mnohí aj v dôsledku veľmi nízkej štátnej pomoci druhu vlnu pandémie neprežijú.

 

No a do tretice priznal, že celoplošné  testovanie na prelome októbra a novembra naozaj nebolo dobrovoľné, ale povinné. Na svoju obranu  uviedol, že sa vychytali pozitívni ľudia a v nasledujúcom období množstvo pozitívne testovaných prípadov pokleslo. Tento „úspech“ však spochybnila poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková v Sobotňajších dialógoch, keď uviedla, že počet nových pozitívne testovaných po celoplošnom cvičení na niekoľko dní   klesol  aj preto, lebo sa následne testovalo výrazne menej, ale zároveň neprestajne narastal počet hospitalizovaných, takže situácia po prvej vlne testovania sa vlastne reálne ani nezlepšila.

 

Týždeň od 11. do 17.  januára  vojde do histórie ako paródia Kalinčiakovej Reštavrácie: vládna koalícia  od pondelka do nedele strávila dlhé hodiny dohadovaním sa a handrkovaním o jedinom bode programu – konkrétnej podobe druhej novej vlny celoplošného testovania. Premiér nelenil a v utorok  zorganizoval  tlačovú konferenciu, ktorá sa niesla v tradičnom duchu púšťania síry a ohňa na   všetkých navôkol.

Zverejnenie zvukovej nahrávky časti pondelkového zasadania vlády odhalilo niekoľko detailov, ktoré dostatočne ukazujú kto je tam pánom.  Nemenovaná ministerka s ktorej hlasovým prejavom  sme sa v posledných týždňoch mohli zoznámiť na viacerých tlačových konferenciách,  nešetrila chválou nad premiérovým skvelým nápadom zorganizovať celoplošné testovanie a  použila pritom  dosť prekvapivo vyraz „odhlasujeme si” tam, kde by sa skôr hodil vyraz  „budeme hlasovať“,  a samozrejme, aj premiér v odpovedi  viackrát zopakoval presne to isté – odhlasujeme si, čo naznačuje, že ani ministerka, ani premiér nemajú žiadne pochybnosti o výsledku hlasovania členov kabinetu. Zároveň sme sa dozvedeli, že  premiér nerozkazuje len občanom a vláde, ale v súvislosti s celoplošným testovaním sa chystá  úkolovať  aj  starostov, obvodných lekárov a sestry. Prípadná neexistencia právneho základu ho nezaujíma, ak treba, nastúpi  parlament a potrebnú zmenu zákona mu v skrátenom konaní odhlasuje na počkanie na mimoriadnej schôdzi zvolanej kľudne ešte v ten deň, 45 minút pred jej začiatkom. Howgh.

Počas už spomínaného intermezza s tlačovkou, na ktorej stihol vynadať vedcom a  odborníkom, verejnosti však prezradil, že minister jeho vlády je zodpovedný za  tisícky úmrtí  na Covid a odsabotoval i nákup testov, ktoré sa nehodia ani pre psy, avšak on mu i napriek tomu  naďalej dôveruje.

Potom už udalosti dostali závratný spád:

Vo štvrtok  po rannej tlačovke ministra-sabotéra nečakane a bez vysvetlenia premiér  zrušil zasadnutie vlády, v piatok večer prenikla na verejnosť informácia, že k  jednému rebelujúcemu koaličnému partnerovi sa pridali ďalší – odvážili sa postaviť proti premiérovmu návrhu o  priebehu testovania, ale i neskorému predloženiu podkladových materiálov ku schôdzi, ktoré členovia kabinetu dostali až tesne pred začiatkom schôdze, takže si ich nemohli preštudovať.

 

V sobotu v rozhlase poslankyňa strany vládnej koalície sa v zásadných bodoch riešenia pandémie až neuveriteľne  zhodla s predstaviteľom opozície a poslucháčom prezradila, že jej strana predložila epidemicky plán – semafor-  ešte 21. novembra, keď bola  väčšina okresov na Slovensku v oranžovej zóne.  Na jeho základe mala byť Nitra ako ohnisko nákazy testovaná už 12.decembra. Premiér však nekompromisne trval na svojom – testovanie alebo nič – a epidemický plán poslal rovno do Mongolska.

Podľa jej názoru  je premiér posadnutý  testovaním a ním stanovená dolná hranica  počtu nakazených, pri ktorej sa má testovanie ukončiť,  je v praxi vzhľadom na nepresnosť AG  testov nedosiahnuteľná.

Poslankyňa otvorene hovorí, že keď sa v decembri celoplošné testovanie nekonalo, vláda na čele s nekompromisným  premiérom  nerobili absolútne  nič, pretože premiér testovanie na regionálnej úrovni  – v najviac zasiahnutých oblastiach zásadne  odmietal.  Zmienila sa i o tom, že premiér manipuluje s dátami z regiónov. Podľa nej je hlavným problémom premiérova povaha a vyjadrila nádej, že snáď sa pokúsi „dorast do svojej funkcie“ a poslucháčov upokojila dobrou správou,  že koalícia medzi sebou  komunikuje (sic).

V sobotu, po celodennom rokovaní predstúpil pred  novinárov i napätých občanov minister zdravotníctva a potešil ich dobrou správou, že vláda už  má riešenie, o ktorom on síce nemôže nič prezradiť ale o výslednej podobe testovania bude vláda informovať  v nedeľu, po doriešení legislatívnych detailov

 

Epilóg:.

Našťastie, v nedeľu nebolo potrebné zvolávať NRSR a na večernej tlačovke  premiér po tradičnom rituálnom strašení  občanov mŕtvymi, zastavenými fabrikami a dlhým lockdownom a víťazoslávne oznámil, že prísny lockdown bude predlžený do 7. februára a bude doplnený  celoplošným „dobrovoľným” antigénovým skríningom pozitivity obyvateľstva, aby mala vláda prehľad o situácii. (Čo na tom, že o tej už  cele mesiace presne informujú  vedci a odborníci na základe  dát získaných z priebežného testovania). Občania, ktorí sa nepreukážu certifikátom s negatívnym výsledkom testu budú  potrestaní zákazom pracovať a nebudú môcť ísť ani na prechádzky do prírody. Na sociálnych sieťach to začalo vrieť, opozičné strany sa chystajú využiť testovanie na zbieranie podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách.

A ja som si spomenula na aforizmus Gabriel Lauba – „ Pokiaľ hráte šach  s amatérom, ktorý zrazu začne robiť veľmajsterské ťahy, stačí len vyčkať, on sa už porazí sám”.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48530x
Priemerná čítanosť článkov: 2696x

Autor blogu

Kategórie