Založ si blog

Noblesse oblige

Od premiéra, najvyššieho predstaviteľa  výkonnej moci v štáte  sa očakáva zodpovednosť v konaní i vo vyjadrovaní.

Od premiéra, najmä ak nie je politický nováčik sa očakáva, že je zorientovaný v poslaní, štruktúre a systéme fungovania štátnych inštitúcií, že pozná  potreby krajiny, na čelo ktorej sa postavil.

Očakáva sa od neho,  že po nástupe do funkcie bude  vedieť, kde je jeho miesto, aká je jeho moc a aké povinnosti, mu z nej vyplývajú. Že bude schopný koordinovať a usmerňovať činnosť štátnych úradov, zabezpečovať kontinuitu riadenia štátu a prijímať rozhodnutia v záujme všetkých občanov, lebo povinnosťou premiéra je byť premiérom všetkých občanov, nielen menšiny, ktorá ho volila.

Povinnosťou premiéra  je upokojovať občanov a nie vyvolávať napätie,  spájať ich a nie rozdeľovať,  hľadať konsenzus a nie podnecovať nenávisť. Vyraz mediálny lynč by mal zo svojho slovníka vyradiť, lebo sa môže vrátiť ako bumerang.

Jeho povinnosťou je rešpektovať pravidlá politickej kultúry,  hovoriť  pravdu a nemanipulovať.  Z úcty k partnerom, k podriadeným, k štátu, na čelo ktorého sa postavil, predovšetkým však z úcty k  občanom.

Premiér si musí uvedomiť,  že už nie je obyčajný človek,  aj keby sa tak cítil. Mal by mať preto rešpekt k  funkcii, ktorú dočasne zastáva a prijať zodpovednosť, ktorá z nej vyplýva.

Ak v čase, keď nebol premiérom mohol povedať čo mu napadlo, vyzuť  a obuť sa kde sa mu zachcelo, ako premiér si to už  dovoliť nemôže, pretože riskuje nielen zosmiešnenie svojej vlastnej osoby, ale aj  dehonestáciu úradu, ktorý mu bol zverený – na dobu určitú.

Od premiéra dnes nikto neočakáva, že bude osobne vykonávať kontroly v štátnych úradoch, riadiť  ministerstvá,  prisvojovať si kompetencie orgánov činných v trestnom konaní. Práve naopak, on by mal vedieť vnímať veci komplexne, mat víziu do budúcnosti  a na jej základe v určovať vládne priority a  delegovať úlohy.

 

Ak doteraz premiérovi nedošlo, že on sám všetko robiť nemôže, malo by ho na to upozorniť jeho najbližšie okolie. Lebo dnes ide o veľa, o životy, o prácu, o ľudí a ich budúcnosť.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48554x
Priemerná čítanosť článkov: 2697x

Autor blogu

Kategórie