Založ si blog

Pandémia a politika

      Za to, že doteraz je na Slovensku epidémia COVID-19 relatívne pod kontrolou a počet novozistených pozitívne testovaných prípadov rastie lineárne, vďačíme jednoznačne  razantným  krokom minulej  vlády a disciplíne obyvateľov.

Veď cena za čo i jeden deň oneskorenia je vysoká – stačí sa pozrieť na Francúzsko, Belgicko o Taliansku ani nehovoriac; tam sa jasne ukázalo, že mierne obmedzenia a polovičaté opatrenia sú nedostatočné  a nezabránia  exponenciálnemu nárastu poctu nakazených a mŕtvych a  krízovej situácii (nielen) v zdravotníctve.

Niektorí politici sa v uplynulých dňoch rozhorčovali nad tym,  že sa na Slovensku málo testuje. Pritom podľa odborníka  na virológiu zo SAV Borisa Kempu nemá veľký význam testovať ľudí, ktorí nemajú cestovateľskú anamnézu ani príznaky. U nás zatracované rýchlotesty používajú na screening vo väčšine európskych krajín paralelne s testovaním pomocou reaktívnej latky – na geneticky test idu napríklad ľudia, ktorí majú rýchlotest pozitívny.

Napokon, v zahraničí sa často netestujú ani ľudia s cestovateľskou anamnézou a príznakmi – ak niekto ochorie a je odôvodnene podozrenie, že je infikovaný koronavírusom, musí zostať 7 dni doma a otestujú ho iba ak dôjde k zhoršeniu stavu alebo sa dostavia komplikácie.

Nedostatok reakčnej testovacej latky na genetické testy  a ochranného  zdravotníckeho vybavenia je momentálne celosvetový problém, nielen slovenský. Denne o tom píšu noviny v celej EU. 

Približne  pred desiatimi dňami  Belgicko objednalo a zaplatilo 1,2 milióna eur za dodávku ochranných rúšok firme z Turecka, ktoré napokon  neprišli – ukázalo sa, že išlo o podvod zo strany dodávateľa. Pritom tam majú akútny nedostatok rúšok pre zdravotnícky personál prvého kontaktu, lebo na pokyn súčasnej  ministerky zdravotníctva v roku 2019 bolo zničených 6 miliónov rúšok s respirátormi, ktoré štát nakúpil počas  epidémie tzv. prasacej chrípky v roku 2009, pretože im končila  záručná lehota a  neboli nahradené novými. Samozrejme, je to tragická chyba,  nikto však verejne ministerku nepranieroval ani nenavrhol jej odvolanie.

 Deklarovaná snaha novej vlády  bojovať proti koronavirusu je chvályhodná, je to však zároveň aj jej povinnosť. Možno by však bolo vhodné vniesť do jej  politického diskurzu trochu korektnosti a keď už nie je vôľa uznať efektívnosť opatrení zavedených  minulou vládou v prvých dňoch epidémie (uzavretie hraníc, 14 denná karanténa pre občanov prichádzajúcich zo zahraničia), aspoň ju verejne v tejto súvislosti nepranierovať.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48528x
Priemerná čítanosť článkov: 2696x

Autor blogu

Kategórie