Založ si blog

Mesto slepých

Mesto Slepých

V nemenovanom meste sa istý muž vracia večer z práce a na križovatke  náhle oslepne  –  pred očami sa mu rozleje biela hmla, cez ktorú nič nevidí. Zakrátko už nie je sám, rovnako postihnutých je čoraz  viac a nákazlivá biela slepota, ktorá sa šíri obyčajným pohľadom sa rýchlo mení na epidémiu.

Nakazených úrady sústreďujú v karanténe – v narýchlo upravenom  bývalom blázinci, kde sú v totálnej izolácii od sveta, rodiny i priateľov a kde im základné životné potreby  zabezpečuje štát prostredníctvom  príslušníkov ozbrojených síl.

Počet  postihnutých neustále narastá, zaberajú ďalšie a ďalšie priestory,  postupne k nim pribudnú vojaci, ktorí im pôvodne nosili stravu,  lekári, ktorí ich liečili i  politici, ktorí mesto i celu situáciu súvisiacu s epidémiou riadili.

V neľudských podmienkach  obmedzeného životného priestoru v izolácii vychádzajú na povrch tie najtemnejšie  stránky ľudskej povahy. Medzi slepcami sa vytvorí gang zločincov a ten terorizuje ostatných, okráda ich o jedlo, ženy núti k prostitúcii.

Nákazlivá slepota sa obrovskou rýchlosťou šíri ďalej, izolácia už nemá žiadny význam, lebo oslepli  všetci – policajti, predavačky, príslušníci ozbrojených síl i dozorcovia vo väzniciach.   Napokon pred ňou neunikne nik – okrem manželky jedného z prvých pacientov – lekára,  ktorá je z nevysvetliteľných dôvodov voči chorobe imúnna, stratu zraku iba predstierala, aby mohla zostať  pri  svojom mužovi.

V meste zavládne totálny chaos a anarchia. Keď oslepne posledný zamestnanec z firmy distribuujúcej elektrickú energiu, v celom meste  v zhasnú svetla, výťahy aj s pasažiermi zastanú medzi poschodiami a premenia na oceľové rakvy (autor),  prestane fungovať klimatizácia, chladničky a mraziace boxy v supermarketoch. Násilie medzi potácajúcimi sa slepcami sa stupňuje, všade vládne chaos a agresivita, v obchodoch  nemá kto predávať, v nemocniciach liečiť, v uliciach dohliadať  na bezpečnosť a rešpektovanie pravidiel, všade,  sa rabuje  a slepci obsadzujú prázdne  domy i byty.

Tí, čo sa v panike pokúsili prekliate mesto opustiť kým ešte videli, sa ocitnú v pasci ešte skôr, ako aj ich postihne slepota. Ich autá zostanú bezmocne  stáť na mieste, kde im došiel benzín,  pretože na čerpacích staniciach nemá kto dopĺňať zásoby pohonných hmôt..

V najhoršom sa náhle ľudom začne vracať zrak, epidémia sa skončí, bývalí slepci premôžu zločincov a tým, čo prežili sa úplne zmení rebríček  životných hodnôt – sú odhodlaní začať odznova.

 

(Román Mesto slepých, portugalského spisovateľa a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru José Saramaga, (Slovart, 1999);  film:Fernando Meirelles, Ensaio sobre a Cegueira, 2008, Brazília

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48564x
Priemerná čítanosť článkov: 2698x

Autor blogu

Kategórie