Založ si blog

Testovanie sa skončilo, nech žije automat

Keďže prírastky pozitívne testovaných na Covid-19 počas prvých 3 januárových týždňov prísnejšieho lockdownu klesali, bolo nutné pristúpiť k celoplošnému skríningu, ktorý sa osvedčil už na jeseň a v priebehu niekoľkých týždňov nielenže spoľahlivo zvýšil počet nových prípadov, odôvodnil predĺženie núdzového stavu a odbyt remdesiviru ale ako bonus naplnil i nemocnice, a v decembri, žiaľ – i márnice, o črtajúcich sa úsporách sociálnej poisťovne ani nehovoriac.
A aby sa náhodou nestalo, že občania testovanie odmietnu, vláda siahla po osvedčených donucovacích prostriedkoch – strašení a vydieraní. Kým v novembri sa táto akcia niesla pod heslom testovanie alebo lockdown, a prirovnávala sa k SNP, teraz to pre zmenu bolo testovanie alebo zákaz pracovať a ako prirovnanie sa hodí vari už len Bitka pri Moháči ci Waterloo.
A tak sa cely uplynulý týždeň niesol v znamení veľkej neistoty, ale vďaka neúnavnému zasadaniu vlády a štátnickému gestu premiéra sa všetko napokon dobre skončilo:
Verný služobník občanov a minister zdravotníctva v slušivom o účese, vyčarenom vlastnou manželkou v piatok na tradičnej tlačovke namiesto správy o tom, že testovanie hnusobe vykrútilo krk, oznámil ďalšiu Jóbovu zvesť: čísla neklesajú, ako by mali, agresívna britská mutácia je na Slovensku prítomná vo vyše 70% vzoriek – a z dobrovoľného ústrania sa vynorivší premiér so slzami na krajíčku dodal, že v jeho rodnej Trnave to je až 100%.
Slovensko je teda podľa vládneho automatu, neustále zdokonaľovaného a prispôsobovaného potrebám testovania – celé v čiernej zóne. Ako dôkaz poslúžila mapa v pozadí, na ktorej sa vynímali štyri čierne ostrovčeky (údajne 9 okresov) a zvyšok krajiny hýril všetkými odtieňmi červenej.
Testovať sa teda bude, v čiernej zóne každý týždeň, v najmenej postihnutých okresoch sa stačí preukázať14 až 21 dni starým potvrdením o negativite, zistenej mimoriadne presnými antigénovými testami, ktoré majú jedinú nevýhodu- neodporúča sa nimi testovať psy.
Tým pádom je pravdepodobné, že do troch týždňov a možno i skôr sa bledoružové miesta na mape zmenia aspoň na bordovú, ak už nie priamo na čiernu a každý bude mat možnosť overovať si svoj zdravotný stav v týždenných intervaloch.
Pán premiér je ako politik obľúbený i v Bruseli, kde sa zviditeľnil najmä slivkovým koláčom či brilantnou angličtinou, a naposledy, 20 januára tým, že Slovinsku podaroval 1200 testov na zisťovanie prítomnosti britskej mutácie, ktoré vyvinuli slovenskí vedci. Slovinci ich hneď použili a – aká to hanba, bez celoplošného skríningu, len na základe matematických výpočtov – skonštatovali 2% výskyt tohto kmeňa v populácii.
Slováci si kvôli schvaľovaniu na testy počkali ešte takmer 2 týždne, lebo výnimka na použitie testov bez schválenia udelená nebola. Asi sa všetky sa minuli na politikov vládnych strán pri cestách do Británie a obetavom expresnom hlasovaní o zmene ústavného zákona koncom decembra, po ktorom sa všetci, rozutekali na lyže a na vleky.
Napokon, zdĺhavé schvaľovanie podľa ministra zdravotníctva vôbec nie je problém, lebo povedané jeho slovami „Vtedy bola prevalencia inde, a čo by sme tým boli získali? Nič, iba viac informácii 2 týždne dozadu” – uzavrel.
Ukazuje sa, že to bol prezieravý krok, lebo Francúzi medzitým zistili, že percento nakazených britskou mutáciou v krajine sa zvyšuje každých 10 dni o 50%, takže keby sa boli na Slovensku zachytili už pred dvoma týždňami a prijali sa náležité opatrenia, dnes by nízka prevalencia tejto mutácie mohla vážne ohroziť nielen premiérov sen – celoštátny skríning, ale aj predĺženie núdzového stavu.
Premiér napokon tiež prispel svojou troskou do mlyna: „My sme teraz nebezpeční sami pre seba”, netreba však zúfať, lebo „to zle, čo sa stalo je aj dobre, treba zabezpečiť testovanie”. A dodal aj čosi v tom zmysle, že hranice so susedmi zatvárať nebudeme, lebo oni ich zatvárajú s nami.
Vzhľadom na prevratné zistenie vládnych strán, že preferencie im rastú priamo úmerne k odporu, ktorý naoko v médiach ci sociálnych sieťach prejavia voči testovaniu, po SaS a Za ľudí sa k takémuto navýšeniu preferencii odhodlalo aj upadajúce Sme rodina, čo je však jasný úder pod pás najväčšiemu členovi koalície a doterajšiemu spojencovi. Vláda k tejto mrzutosti zaujala jasné stanovisko a na želanie jedného z členov koalície, ale iste aj preto, aby si ľudia mali čim krátiť lockdown, dovolila otvoriť záhradkárske potreby. Je to priam jasnozrivé gesto, veď ktovie ako budeme s peniazmi i úrodou v budúcom roku a vlastnými rukami dopestované plodiny iste pomôžu.
Jasná správa všetkým občanom, ale aj odporcom, neprajníkom, múdrosráčom a kuvikom: Na Slovensku sa s celoplošným testovaním skončilo, spúšťa sa testovací automat.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch

04.05.2024 18:48

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok počas 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48623x
Priemerná čítanosť článkov: 2701x

Autor blogu

Kategórie