Založ si blog

Kde končia argumenty, začína demagógia.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia koloval na Slovensku vtip o sovietskom novinárovi, ktorý  sprevádzal svojho amerického kolegu po Moskve. Keď prišli k hlavnej železničnej stanici, sovietsky novinár hrdo vyhlásil:

– Tadiaľto,  zo severu na juh prechádza každú minútu vlak, plne naložený drevom a z východu na západ iný vlak, naložený železnou rudou.

Americky novinár uznanlivo pokýve  hlavou, chvíľu  pozerá na hodinky a po desiatich minútach povie:

– Už prešlo 10 minút a ešte som žiadny vlak nevidel.

Sovietsky kolega  mu pohotovo odpovie:

– A u vás zas bijú černochov!

 

Po zahliadnutí dnešnej diskusnej  relácie  STV 1 O 5 minút dvanásť medzi ministrom obrany Jaroslavom  Naďom (OĽANO)  a poslancom Ľubomírom Petrákom (Smer) sa priam natíska konštatovanie, že keď dochádzajú argumenty, nastupuje demagógia a  subjektívne narábanie s faktami. K   nim  sa minister Naď uchyľoval pri väčšine  legitímnych, avšak nepríjemných otázok, spochybňujúcich celoplošné testovanie občanov Slovenska.

 

Pre ilustráciu uvediem iba niekoľko najflagrantnejších propagandistických, no nepresných   výrokov ministra obrany, teda predstaviteľa súčasnej vlády a jedného z protagonistov pomerne kontroverzného  “dobrovoľného”  celoplošného testovania občanov SR:

 

1. Na margo poznámky poslanca Petráka  ohľadne  nízkej presnosti použitých testov  minister sebavedome zopakoval vládnu mantru, že pri celoplošnom testovaní  sa nimi zachytia tí infikovaní, ktorí majú najväčšiu nálož vírusu a sú najinfekčnejší.

Pritom na utorkovej tlačovej besede po stretnutí s prezidentkou špičkový  odborník,  virológ Boris Klempa  výslovne upozornil, že antigénový test nedokáže určiť mieru infekčnosti pozitívne testovaných  nositeľov vírusu, a viacerí odborníci poukázali na fakt, že aj negatívne  antigénnym testom testovaný človek môže byt v skutočnosti infikovaný.

 

2.  Na argument predstaviteľa Smeru o predraženom nákupe antigénových testov a podozrenie z korupčného správania sa predstaviteľov vlády, ktoré nebolo vyvrátené, minister pohoršene reagoval v tom zmysle, že je nemiestne spájať nákup testov so školou do ktorej chodia premiérove deti, neuviedol však žiadny dôkaz ani vecný argument, ktorým by podozrenie z korupcie vyvrátil.

 

3. Prebiehajúcu ‘operáciu’ minister hájil aj odvolaním sa na predsedu Rady EU Charlesa Michela a predsedníčku Európskej komisie Ursulu Von der Leyenovu, ktorí údajne masové testovanie podporili.

Vypočula som si tlačovú besedu oboch predstaviteľov na zaver  minulotýždňového video samitu a musím povedať, že CH. Michel síce hovoril a zvýšení a zlepšení  testovania,  ale ani raz nespomenul celoplošné testovanie.  U. Von der Leyenova síce použila vyraz  masívne testovanie, na ktoré EU vyčlenila 100 miliónov, avšak už z tejto sumy vyplýva, že nemôže ísť o celoplošné testovanie. Veď len na nákup testov  pre celoplošné testovanie takej malej krajiny ako Slovensko vláda SR vynaložila  takmer polovicu tejto sumy – a EU ma vyše 440 miliónov obyvateľov.  (Predsednícka EK okrem iného vo svojom prejave  uviedla i to,  že je potrebne spoločne zhromažďovať a vyhodnocovať údaje  a komunikovať tak, aby sa vyhlo konfliktnému a zmätočnému informovaniu o Covid-19).

 

4. Na obranu celej víkendovej megaakcie minister  uviedol, že  vďaka nej sa identifikovali nakazení, ktorí by o 2-3 týždne zaplavili nemocnice. Aj toto vyjadrenie  je povrchné a nepresneé pretože dnes sa už vie, že veľká časť Covid-19 pozitívnych je asymptomatická, časť z  tých čo ochorejú sa vylieči doma a len pomerne mala časť z nakazených  si vyžaduje nemocničné liečenie. Ohľadne smrtnosti spôsobenej Covid-19 sa vedú polemiky,  najčastejšie sa však uvádzajú číselne údaje od 1% do 3,7%.

 

5.Poslanec položil ministrovi aj otázku, prečo vláda neurobila paralelne s antigénovým testovaním aj  kontrolne odbery na PCR testy –  napr. na vzorke 1000 testovaných,  kde by porovnanie  výsledkov  oboch testov mohlo ukázať mieru presnosti antigénových testov. Ministrova sebavedomá odpoveď  v tom zmysle,  že jeden antigénový odber trvá 2 minúty a ak by sa paralelne vykonával aj odber na PCR testovanie, enormne by to predĺžilo dobu testovania –  je zavadzajúca,  hoci na prvý pohľad môže znieť  logicky,  pretože  kontrolné odbery  by sa nevykonávali na všetkých testovaných, ale iba na malej vzorke a v rámci celej krajiny.

 

6. Reakcia ministra na poznámku poslanca o tom, že vláda dostatočne  nezabezpečila databázu  s osobnými  údajmi  vyše 300 000 testovaných osôb, ktoré boli voľne dostupne na internete ešte v septembri, znela, že tú databázu vytvorili  ešte za vlády Smeru…

Vzhľadom na to, že súčasná vláda je pri moci už viac ako 8 mesiacov, je tato odpoveď nemiestna a minister sa ňou zrejme snažil prekryť zlyhanie vlády aj v tejto oblasti.

 

7. Zlatým klincom, presne v intenciách úvodného vtipu bola ministrova reakcia na  poslancovu poznámku o tom, že sankcionovanie neúčasti karanténou  a de facto nútenie ľudí  do testovania  nie je demokratickým postupom –  minister mu  odvetil, že v Smere je polovica komunistov a tak  nemá hovoriť o demokracii.

 

Celkovo, detinské výhovorky „prázdna špajza,  Kičurove zlaté tehly, to nie my, to Smer“,  zaznievali v diskusii z úst ministra pomerne často, úplne za čiarou však  bola vyhrážka  na adresu predchádzajúcej vlády, ktorá zaznela na zaver relácie. Už len preto, že stíhanie trestných činov v demokratickom štáte  je v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní a nie ministra obrany.

 

 

https://www.consilium.europa.eu/en/media-galleries/european-council/meetings/2020-10-29-vc-euco/

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_20_2015

 

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48561x
Priemerná čítanosť článkov: 2698x

Autor blogu

Kategórie