Založ si blog

Stala sa vakcína Sputnik V geopolitickou zbraňou?

Problémy s nedostatkom schválených vakcín má v súčasnosti nielen Slovensko a celá Európska únia, ale aj mnoho iných krajín sveta, pričom v niektorých z nich, napríklad v Brazílii je situácia doslova kritická. Denne tam na Covid-19 a jeho miestne mutácie zomierajú tisíce ľudí – doteraz zaznamenali vyše 300 000 obetí a registrovaná miera úmrtnosti na ochorenia v súvislosti s koronavírusom dosahuje až 2,6% nakazených. Je pritom všeobecne známe, že konzervatívny brazílsky prezident Jair Bolsonaro najskôr očkovanie proti Covidu -19 dlho odmietal tvrdiac, že ľudia si vytvoria kolektívnu imunitu a očkovanie je zbytočné. Tragický vývoj situácie v posledných mesiacoch, keď sa Covid-19 stal najčastejsou pričinou úmrtia v krajine, ho napokon donútil zmeniť názor a Brazília sa už od začiatku tohto roka snaží získať vakcíny, čo však pre krajinu s 212 miliónmi obyvateľov nie je jednoduché.
Preto Bolsonaro telefonoval priamo Putinovi a žiadal ho o poskytnutie Sputnika V, s ktorým majú dobru skúsenosť aj v susedných krajinách – Argentíne, Venezuele i v Mexiku.(1)
Brazília, ktorá industriálnou i ekonomickou veľmocou Južnej Ameriky pritom prejavila záujem nielen o nákup, ale aj o výrobu Sputnika V, a to aj napriek tomu, že ANVISA – brazílsky ekvivalent slovenského ŠÚKL – túto vakcínu ešte k urgentnému používaniu neschválil.
V portugalskej verzii správ BBC pre Brazíliu (2) bol v polovici marca publikovaný rozsiahly článok, popisujúci peripetie, s ktorými v súvislosti s vakcínou Sputnik V zápasí brazílska spoločnosť aktívna v oblasti chemického a farmaceutického priemyslu, Uniao Química. Táto spoločnosť sa po zverejnení správy v lekárskom časopise Lancet o vyše 90% účinnosti Sputnika rozhodla rokovať s Ruskom o možnej výrobe vakcíny v jej zariadeniach a ešte v januári tohto roku predložila na ANVISA žiadosť o povolenie na urgentné používanie vakcíny. V polovici marca, teda po vyše 2 mesiacoch a v kritickej situácii v krajine ešte nemala od ANVISA žiadne vyjadrenie ohľadne používania vakcíny SPUTNIK V a ani povolenie na jeho výrobu.
ANVISA najskôr tvrdila, že k vakcíne nedostala kompletnú dokumentáciu – kým k ostatným vakcínam má údajne k dispozícii aj 28 tisíc strán dokumentácie, k Sputniku jej má iba okolo 1000 strán. Predstavitelia Uniao Química sú však presvedčení že schválenie vakcíny v Brazílii brzdia tak politické ako aj ekonomické záujmy. Tvrdia, že ANVISA predkladá aj ďalšie absurdné dôvody brániace schváleniu Sputnika V. Napríklad – že podľa amerického FDA (ekvivalent ANVISA) majú byť v II. fáze skúšania vakcíny použité biele laboratórne myši, avšak Rusi svoju vakcínu skúmali na myšiach inej farby.
Situácia v Brazílii napokon dospela do bodu, keď bol Kongres nútený zmeniť legislatívu, na základe ktorej musí teraz ANVISA vydať vyjadrenie k žiadosti o schválenie lieku/vakcíny na urgentné použitie v lehote 7 dní od prevzatia žiadosti.
Uniao Quimica, ktorá už dostala objednávky na milióny dávok vakcíny od domácich i zahraničných klientov sa tak po márnom čakaní rozhodla proces urýchliť podaním novej žiadosti o schválenie Sputnika V na urgentne použitie a dúfa, že tentoraz dostane rozhodnutie v lehote siedmich dní.
Celú mozaiku o anabáze Sputnika v Brazílii dokresľuje pomerne šokujúcimi informáciami článok v portugalskej verzii Deutsche Welle (3), kde sa uvádza, že v januári 2021, niekoľko dní pred inauguráciou prezidenta Bidena, USA diplomatickou cestou požiadali Brazíliu, aby nekupovala od Rusov vakcínu Sputnik V, “aby sa zamedzilo úsiliu Kuby, Venezuely a Ruska zvýšiť svoj vplyv na juhoamerickom kontinente na úkor USA”.
V závere článok v DW cituje šéfa Permanentnej nemeckej vakcinačnej komisie Thomasa Mertensa, ktorý si, naopak, Sputnik V pochvaľuje a vyjadruje presvedčenie, že Európska lieková agentúra (EMA) túto vakcínu schváli aj pre použitie v krajinách Európskej únie.
Epilóg.
V piatok 9. apríla zverejnil Euobserver (4) informáciu ohľadne 4 prípadov úmrtia po podaní vakcíny Sputnik V, ktorú údajne EMA poskytol ruský whistle-blower.( Táto správa bola v sobotu vo viac-menej vernej interpretácii publikovaná aj v slovenskej tlači). Ruská strana ihneď informovala EMA, že vo všetkých štyroch prípadoch išlo osoby so závažnými ochoreniami srdca, pľúc a diabetom a že sa nezistila príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtiami uvedených pacientov.
V pondelok, 12. 4. Euobserver (5) informoval o opätovnom ubezpečení Ruska o bezpečnosti vakcíny Sputnik V i o tom, že v priamej súvislosti s očkovaním touto vakcínou nebolo zistené ani jedno úmrtie.
V článku sa na záver spomína aj slovenské fiasko s vakcínami Sputnik V a cituje sa vyjadrenie Bratislavy, že Sputnik V dodaný na Slovensko nedosahuje štandardy vakcín, o ktorých sa písalo vo vedeckých časopisoch na čo Moskva reagovala žiadosťou o navrátenie vakcín s tým, že tu ide o fake informations a na svete sú krajiny, ktoré budú rady, keď tuto vakcínu dostanú.
Článok uzatvára informácia o tom, že Rakúsko dojednalo nákup 1 milióna vakcín Sputnik V…

Zdroje:

1. https://g1.globo.com/politica/noticia/2021/04/06/bolsonaro-e-putin-conversam-por-telefone-sobre-vacina-sputnik-v-e-frigorificos-diz-planalto.ghtml
2. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/portuguese/brasil-56530574.amp
3. https://www.dw.com/pt-br/eua-pressionaram-brasil-a-não-comprar-sputnik-v-diz-relatório-do-governo-trump/a-56881935
4. Four deaths after taking Russian Sputnik V vaccine (euobserver.com).
5. Russia reassures EU on Sputnik V after EUobserver report.

Skoro ako v rozprávke.

06.07.2021

Alebo ako to chodí vo svete Pred dvadsiatimi rokmi na študijnom pobyte v zahraničí som sa spoznala s kolegami z rôznych krajín EU, s ktorými sme okrem štúdia a prípravy projektov trávili spoločne aj voľný čas. Po návrate domov sa osobne kontakty postupne akosi prirodzene prerušili a zostali len na pracovnej úrovni. Až na jednu výnimku, kolegyňu z valónskej časti Belgicka [...]

Ako je to u nás s testovaním na prítomnosť delta mutácie?

30.06.2021

– Áno, nakazil som sa Covidom-19, hoci som bol zaočkovaný dvoma dávkami vakcíny Pfizer Biontech. Keďže druhú dávku som dostal už dosť dávno, mal som pocit, že som imúnny a nemôže sa mi nič stať. Napriek tomu som sa však nakazil a prekonal ochorenie Covid-19 so všetkými nepríjemnými príznakmi a sprievodnými ťažkosťami – stratou čuchu a chuti, horúčkami, [...]

Videli svojich mŕtvych rodičov visieť na kvitnúcich marhuliach

25.04.2021

O týchto udalostiach svet najskôr dlho nevedel a potom, keď sa o nich už dozvedel, radšej sa o nich veľa nehovorilo, ba často priam zámerne mlčalo. Ľudia, ktorí ich zažili a boli svedkami všetkej tej hrôzy však nedokázali zabudnúť, a tí čo ich priamo prežili, si do konca života so sebou niesli ťarchu spomienok na hlad, chlad, fyzické utrpenie, ktoré im spôsobovali ich [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 48519x
Priemerná čítanosť článkov: 2696x

Autor blogu

Kategórie